Hjärnstyrd klänning

Ibland skulle man önska att omgivningen skulle förstå vad man menar utan att behöva säga ett ord. Att ens hjärnvågor på något sätt skulle synas utanpå, och meddela sig själva med omgivningen. Synapse Dress, en elektronisk klänning designad av nederländska Anouk Wipprecht och Niccolo Casas, gör faktiskt något liknande. Med hjälp av ett litet chip inbyggt i klänningen, kan bäraren kontrollera ett inbyggt ljus- och videokamerasystem bara genom att använda sina hjärnvågor. Om bäraren till exempel känner att någon invaderar den personliga sfären, reagerar klänningen med 140 watts LED-ljusflash. Ungefär likadant fungerar Spider Dress av samma designer, med skillnaden att gigantiska spindelben skjuter ut från klänningens axelparti när någon kommer för nära. (Japp, precis så sjukt läskigt som det låter.)
Även om just dessa klänningar främst är experiment, ett utforskande av en idé om interaktion mellan människa och maskin, så är hela tanken om kläder som kan kommunicera med omvärlden spännande. Och inte helt otrolig på sikt.
Synapse Dress och Spider Dress är spektakulära. De är haute couture. Men som någon påpekade; det är ofta just där som modemässigt nytänkande har sin början.
JASONPERRY_DSC2623_small-2
Foto: Jason Perry

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s