Norrmän på mission mot onödig teknik

Och apropå data och vad vi egentligen ska göra av den: Två norrmän har just gjort en så sjukt bra grej. De har tagit fram en analog aktivitetstracker. Inget batteri, inga sensorer, ingenting. Bara ett armband med en rund urtavla fylld med färgad emulsion som rinner omkring i vackra mönster när du rör dig. Och that’s about it! Inte en endaste bit data så långt ögat når. Bara en stilren accessoar som på ett estetiskt tilltalande vis påminner dig om läget. Projektet, som heter just Emulsion, började som ett skämt apropå wearables-boomen.
– De löser en sak; man kan sätta ett nummer på sin aktivitet. Men de skapar också en hel rad andra problem. Man måste ladda sin device och se till att den funkar i hop med resten av sina elektronikprylar. Sedan måste man lista ut vad man ska göra av datan, säger Lars Marcus Vedeler på designstudion Skrekkøgle som ligger bakom Emulsion, till Wired.
Vedeler och kollegan Theo Tveterås tar nu sitt skämt på största allvar. Och det gör de rätt i. Inspirerade av Victor Papanek (designteoretikern som var kraftigt emot onödiga high tech-lösningar på enkla problem) vill de nu ta ner fitness-tracking på en basalare nivå. Radikal tanke: Man kanske helt enkelt inte behöver en massa siffror för att inse att det är dags att röra på påkarna? Se själv.
Skärmavbild 2015-05-08 kl. 15.26.05 Skärmavbild 2015-05-08 kl. 15.26.21
Emulsion från Skrekkøgle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s