Sambandet mellan textil och Bitcoin

”The important improvements and innovations in clothes for the World of Tomorrow will be in the fabrics themselves.”
Så sa Raymond Loewy, en av de medverkande i ett Vogue-uppslag från 1939 där en samling industridesigners fick spå framtiden för kläder.
Loewy citeras i en artikel av författaren, krönikören och föreläsaren Virginia Postrel i tidningen Aeon Magazine. Och övriga medverkande i Vogue-uppslaget höll med. Tyg som kunde andas, ändra färg, inte bli skrynkligt – för dem var det sinnebilden av den spännande framtiden.
Men någonstans under historiens gång tappade textilen sin högteknologiska status. När vi i dag pratar om högteknologi menar vi oftast datorer, robotar och andra ”hårda” innovationer. Och motsvarande, när vi pratar om wearable tech syftar vi oftast på någon form av elektronisk pryl som kan fungera som accessoar, skriver Postrel.
Textilen tillhör ”bara” modet.
Detta trots att textil är en komplicerad teknologi vars historia sammanfaller med industrialismen och den globala handelns utveckling. Postrel menar att vår textila glömska gör att vi offrar en viktig del av vårt kulturarv och klipper av oss från viktiga delar av historien, som till exempel kvinnors arbete och liv. (Textiltillverkning har ju traditionellt varit en kvinnlig syssla).
Men det gör också att vi missar viktiga delar av vår samtid. Som detta: innan hålkort började användas i datorer användes de för att kontrollera mönstret i jaquardvävstolar. Som Postrel skriver: Vävning är det ursprungliga binära systemet.
”Warp threads are held in tension, and weft threads go over or under them. Over-under, up-down, on-off, one-zero. Punch cards could control looms because weaving is intrinsically binary.”
När man vet det, känns plötsligt sambandet mellan Google och smarta textiler i deras nya Project Jaquard som jag skrivit om här, mycket självklarare.
Förra våren föreslog också tech-entreprenören David Orban att Bitcoin-entusiaster skulle börja använda termen ”väva” som metafor för Bitcoins transaktionsprocess.
Kanske vittnar detta om att textilens status är på väg att återfå sin teknologiska status. Jag hoppas det. För som jag ser det, är de smarta textilierna framtiden för wearable tech.
Jag rekommenderar starkt att ni läser hela artikeln av Virginia Postrel här.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s