8 mars: IT-kvinnorna som regerar

Hurra för 8 mars! Ännu ett tillfälle att pusha för historiens – och nutidens – alla  kvinnor som visat var tech-skåpet ska stå. Vilket är vad Internetmuseum gör med sin eminenta lista som ni hittar här. Jag har ju själv nämnt ett par av dem både här på bloggen och i podcasten Hedlund & Wallenrud (jaja, stilla er, det kommer snaaart ett nytt avsnitt), och nu måste jag få nämna ytterligare ett par favoriter.
Den glamourösa 40-talsfilmstjärnan Hedy Lamarr till exempel, har ju visat sig ha helt andra talanger bredvid skådespelandet. Parallellt med sitt Hollywoodjobb var hon även uppfinnare och lade genom en av sina innovationer själva grunden för dagens trådlösa kommunikation via wi-fi, Blue Tooth och gps. Jag bara älskar hur hon tvärbröt normen och började uppfinna helt nyskapande grejer samtidigt som hon utåt var den här vackra Hollywoodikonen. Typiskt nog fick hon inget gehör för sin uppfinning när det begav sig, men i dag ser vi ju vilka följder den haft för våra liv i dag.

Sedan har vi ju svenskan Elsa-Karin Boestad-Nilsson som på 40-talet programmerade den första svenska räknemaskinen Bark (binär aritmetisk reläkalkylator). På den här tiden anlitade man ofta kvinnor till just programmeringsarbete. Dock typiskt nog inte för att de var så himla bra på det, utan för att programmering var ett lågstatusjobb. Men tji fick dom, för  Boestad-Nilsson kom själv på ett sätt att korta beräkningarna som kunde användas generellt och blev sedan chef för Institutionen för matematik och databehandling.

Ha nu dessa och alla andra coola kvinnor i åtanke när ni funderar på att göra stordåd, tjejer! (För det utgår jag från att ni tänker.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s