Låt oss prata om skämskuddefaktorn

Vad tänker du på när jag säger teknik i kläder? Ofta stannar det vid bilden av en sorts ”smartphonekläder” som i stort sätt för över smartphonens funktion till rockärmen. Vilket kanske inte är så konstigt, eftersom det just nu experimenteras friskt med just touchscreentextilier som kan svara på gester och beröring. Men ju mer jag tänker på det, desto mindre sannolikt känns det att man kommer att vilja knata omkring med en pekskärm på kläderna. Det är alldeles för upplagt för olyckor av olika slag. Och då pratar jag om den pinsamma sorten: Att man råkar flasha privat information för hela världen, eller att främlingar råkar trycka på skärmen av misstag i en folksamling så att man får en massa att förklara på sociala medier senare till exempel… Låt oss kalla det ”skämskuddefaktorn”, en social konstruktion som man icke ska underskatta. Det finns förstås allvarligare konsekvenser med att (på ett dåligt och ogenomtänkt sätt) bygga in teknik i kläder, men jag tror att  ”skämskuddefaktorn” kan vara det som fäller sådana här innovationer innan de ens når dagens ljus.
Då känns det betydligt intressantare – och desto mer sannolikt bärbart – med kläder som kan guida oss på olika sätt. Jag tänker kläder som genom haptisk feedback tillhandahåller navigationshjälp eller på något sätt förstärker försvagade sinnen, som syn eller hörsel, eller som varnar för faror av olika slag.
Men hur vi än bygger in den här tekniken kommer frågor som rör etik och privatliv att bli allt viktigare att diskutera. Och det måste både vi konsumenter och alla experimentglada företag ta på allvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s